Contact

De geur van gagel

Gagel in de duinen van Terschelling

Een wonderlijke gewaarwording

Ik fietste, zoals ik wel vaker doe, op een avond over de hei. De temperatuur was nog aangenaam na een van die weinig warme dagen deze maand. Ineens was daar de geur van gagel. Beetje vreemd want er groeit geen gagel op de Hilversumse hei. Waar kwam dan die geur vandaan? Kennelijk waren er signalen waardoor mijn hersenen werden getriggerd en die geur opdook.

Overvallen door geur

Met de geur kwamen herinneringen boven. Een grappige ervaring om overvallen te worden door beelden van lang geleden die razendsnel in mijn hoofd voorbij flitsten. Compleet met de geuren, geluiden en gevoelens.

Zo zag ik mezelf staan als klein meisje in het kantoor van mijn oom die boswachter was in Ruinen. Op de schoorsteen stond een vaasje met gedroogde bruinrode takjes gagel. En als je ze aanraakte ging de hele kamer lekkere ruiken. En ik fietste op een zomeravond met hem mee tijdens zijn ronde. Het was op net zo’n avond als nu in 2011.

Ook de geur van gagel ruiken?

Ga dan eens naar Terschelling, in de duinen komt het plantje nog voor.

Dit artikel is gepubliceerd onder herinneringen en getagged met . Bookmark de permalink. Volg alle reacties met de RSS feed van dit artikel. Reactie en trackbacks zijn beide uitgeschakeld voor dit artikel.