Contact

Nooit te oud!

Toyo ShibataNooit te oud om een nieuwe weg in te slaan, Toyo Shibata een sprankelend voorbeeld.

99 jarige debutant

Op advies van haar zoon begon ze met het schrijven van haiku achtige gedichten. Ze was toen 92. Haar man was overleden en vanwege rugklachten moest ze stoppen met haar hobby, de klassieke Japanse dans.  In 2010 op 99 jarige leeftijd kwam haar debuut album Geef de moed niet op uit.

Een fenomeen

In korte tijd groeide ze uit tot een fenomeen in Japan en verder. Haar bijnaam is ‘de Japanse grootmoeder van de poëzie‘. Ook in Nederland worden haar gedichten zeer gewaardeerd. Op 100 jarige leeftijd verscheen haar tweede dichtbundel 100 jaar. Gisteren werd bekend dat ze op 101 jarige leeftijd is overleden.

Schrijven tegen de eenzaamheid

Ze schreef autobiografisch over allerlei zaken uit het dagelijks leven. Over heden en verleden, maar ook dat honderd jarigen nog dromen mogen hebben.

Geheim

Weet je, tal van keren/ dacht ik/ ik wil sterven/ Maar nu/ schrijf ik gedichten/ word aangemoedigd door zovelen/ en klaag niet meer// Ook op mijn achtennegentigste/ ben ik verliefd/ heb ik nog dromen/ wil ik rijden op de wolken

uit: Geef de moed niet op

 

Dit artikel is gepubliceerd onder leeftijd, toekomst, uit het nieuws en getagged met , , . Bookmark de permalink. Volg alle reacties met de RSS feed van dit artikel. Trackbacks zijn niet mogelijk, maar je kunt wel reageren.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn voorzien van een *

*
*

Als je weet weet wat ze betekenen dan kun je gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>