Contact

over transactionele analyse

TA is een praktische theorie over gedrag en communicatie

De modellen en begrippen zijn helder en breed toepasbaar in werk en privé.

De Transactionele Analyse (TA) onderzoekt de communicatie tussen mensen, de patronen daarin en de drijfveren die er onder liggen. Dus, waarom doe je wat je doet en zeg je wat je zegt in het contact met anderen.

transparantie

Eric Berne, psychiater en grondlegger van de TA, is er bij de ontwikkeling van uit gegaan dat de theorie voor iedereen te begrijpen is.  Hij wilde een transparante theorie die niet alleen te begrijpen was voor de begeleider, maar ook voor de cliënt. In zijn eigen praktijk legde hij cliënten uit wat hij deed en waarom. Hij nodigde hen uit mee te denken over de behandeling en ook zelf verantwoordelijkheid te nemen.

De modellen en begrippen zijn dan ook heel bruikbaar als je meer wilt begrijpen over je zelf, anderen of over de communicatie tussen mensen. Als je je daar bewust van bent, heb je er ook meer invloed op.

toepassingen

De transactionele analyse is gericht op het versterken van het zelfsturend vermogen en daarom een effectief instrument bij coaching om professionele en persoonlijke groei duurzaam te bevorderen.

De workshops Spelen met Woorden en Daden zijn gebaseerd op de TA.