Contact

#HNOW

Het Nieuwe Ouder Worden

Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente, maar de soort die het best reageert op veranderingen. Darwin (1809-1882)

de magische grens

Ouder worden hoort bij het leven maar is vijftig de magische grens? Er voor tel je mee, er na heb je afgedaan? Met vijftig behoor je tot de senioren, de laatste levensfase. Een verdere differentiatie hanteren we niet, ook al ben je misschien net over de helft. Ik voel wel wat voor een tussenfase, door bijvoorbeeld – zoals Heleen Crul – voorstelt de 50 tot 70 jarigen medioren te noemen.

vergrijzingspessimisme

Een mooi woord dat ik voor het eerst tegenkwam in het boekje Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing van Paul Steenhuis. Die vergrijzing houdt ons bezig en maakt ons niet vrolijk. Terwijl we juist superblij zouden moeten zijn. We zijn gezonder en worden ouder dan ooit. Lang leven in goede gezondheid, dat is wat we bereikt hebben in de afgelopen 150 jaar. Een verdubbeling van de levensverwachting in 1,5 eeuw; nu worden we ruim 80 jaar en meer mensen dan ooit passeren de 100.

Maar economisch stemt dat minder vrolijk. De komende jaren gaan de babyboomers massaal met pensioen. Dat weten we overigens al sinds de jaren vijftig, niets nieuws onder de zon zou je denken. De werkelijkheid lijkt anders. De economie dreigt vast te lopen als binnenkort alle babyboomers gestopt zijn met werken, dan is er te veel werk voor te weinig mensen. Daarom is nu de pensioenleeftijd aanleiding voor veel oververhitte gesprekken.

duurzame inzetbaarheid

Met het opschuiven van de pensioenleeftijd neemt de behoefte aan duurzame inzetbaarheid toe. Maar ‘oudere’ mensen worden nog altijd geassocieerd met traag en niet flexibel. Gelukkig blijkt uit diverse onderzoeken dat arbeidsproductiviteit en cognitieve vermogens niet af hoeven te nemen met het stijgen van de leeftijd. Het scheppen van een leervriendelijke werkomgeving kan de cognitieve flexibiliteit en persoonlijke groei verder stimuleren.

kijk naar de toekomst

Wegkijken heeft geen zin meer, maak liever een agenda voor de toekomst. Beter nu reageren op de veranderingen en overleven zoals Darwin stelt.

het leven gaat steeds sneller

Het leven gaat steeds sneller als je ouder wordt en dat komt doordat de meeste mensen zich alleen nog op de bekende, gebaande paden wagen. Dit is een ontdekking van geheugenprofessor Douwe Draaisma. Is er niks nieuws onder de zon, dan blijft er ook niets achter. En is er geen indruk gemaakt, dan is er ook geen herinnering die de moeite waard is om op te slaan. Het leven glipt als zand door je vingers.

  • Waar kom je vandaan en waar wil je naar toe.
  • Wie wil je zijn bij het afscheid.
  • De kunst van weer opnieuw beginnen.

 voor meer informatie over Het Nieuwe Ouder Worden

#HNOW = Het Nieuwe Ouder Worden op twitter