Contact

reacties deelnemers workshops

ARBEIDSVITAMINEN

actief aan de slag, leren door doen

enkele reacties van deelnemers aan deze workshop 

 • inspirerende, praktische opdrachten
 • heerlijk rustgevend, prettig naar bewustwording van communicatie
 • uitleg voor de praktijk TOP!
 • rustig, geduldig en open
 • fijne training

 

Spelen met Woorden en Daden

wat opmerkingen van deelnemers

 • Ik heb het een erg leuke en informatieve workshop gevonden.
 • De theorie is gaan leven, eenvoudige handvatten om bepaalde situaties inzichtelijk te maken.
 • Ik merk dat ik er iets mee kan.
 • Bewust t.a.v. mijn eigen communicatie en anderen.
 • Nieuwe invalshoek hoe ik met problemen om kan gaan.
 • De dagen daarna leverde me veel eyeopeners op.

ervaring hulpverlener

In mijn werk als fysiotherapeut heb ik veel met mensen te maken. En zeker ook met mensen die verschillend kunnen reageren in verschillende situaties. De cursus ‘Spelen met woorden en daden’ heeft mij geholpen om beter te communiceren met mijn patiënten én te begrijpen in welke ‘rol’ ik zit tijdens conflict situaties.

Als zorgverlener wordt je geacht hulp te bieden aan mensen. Maar soms kan het voorkomen dat jij hulp biedt waar een patiënt helemaal niet om vraagt. Simpelweg, omdat jij het op een bepaalde manier interpreteert.

Zo kan ik mij een patiënt herinneren die bij mij kwam met knieklachten. Na het behandelen ging het vaak stukken beter met haar, maar na een paar dagen kwam zij steeds terug met pijn. Het bleek bij het doorvragen dat mevrouw meer ging doen na de behandelingen. Echter, in plaats door dit in te zien gaf zij mij als therapeut zelfs de schuld dat ze meer pijn kreeg. Na het volgen van de workshop begreep ik in welke rol wij verwikkeld waren. En gaf het mij handvatten om uit deze situatie te komen, door het inzichtelijk maken van de situatie. De ´drama-driehoek’ die tijdens de workshop werd aangereikt, heeft mij geholpen deze situaties te herkennen en op te lossen.

Zo heb ik binnen mijn werk, maar ook in privé situaties, duidelijke inzichten gekregen om bepaalde situaties te herkennen. En beter op te lossen!

verhaal van deelneemster en haar dochter

Voor haar blijkt de workshop ook in kleine dagelijkse dingen goed toepasbaar.

Mijn dochter van 9 begint duidelijk een eigen mening te ontwikkelen, wat is toe te juichen maar ook wel eens lastig. Want ineens worden mijn woorden in twijfel getrokken. Zo was er laatst een botsing over met make-up op naar school. Ik heb het opgelost door haar haar gezicht schoon te laten maken, wat mij niet in dank werd werd afgenomen. Ik dacht als dit de komende jaren zo moet, dan wordt het voor ons beiden nog een zware kluif om het gezellig te houden.

Gisteren probeerde ik het anders. Ik ben op een andere stoel gaan zitten, in plaats van de kritische ouder, koos ik nu voor de voedende ouder.

Ze kwam naar beneden in een outfit waarvan ik dacht, nou dat is wel erg koud en zomers. Ze kwam redelijk opgewonden naar beneden, zo van ik ben klaar voor de confrontatie. Ik zei tegen haar, “Leuk wat je aan hebt, je ziet er goed uit”. Waarop ze compleet in shock in mijn rol schoot en riep “Nou zeg, wil je soms dat ik ziek word en uitgelachen op school omdat ik een zomerjurk met een legging aan heb”. Zonder verder iets te zeggen liep ze terug naar boven om zich om te kleden.

Ik heb er inwendig verschrikkelijk om gelachen, het blijkt als je je eigen rol en die van de ander goed kunt inschatten je ook de situatie om kunt draaien. Kiezen voor een andere benadering waardoor het een stuk makkelijker wordt om zonder al te grote toestanden te bereiken wat je wilt.